Počeo program aktivne politike zapošljavanja AP Vojvodine

Iz pokrajinskog budžeta izdvojeno je 126 miliona dinara koji će, udruženi sa sredstvima pojedinačnih opština i gradova AP Vojvodine, biti uloženi u programe zapošljavanja za javne radove i pripravnike. U ovu svrhu, lokalne samouprave izdvojile su 205 miliona dinara, koje će, uz pokrajinska sredstva, već tokom marta raspoređivati prema svojim potrebama. Uz ove mere zapošljavanja, Sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova izdvojio je i 190 miliona dinara za programe samozapošljavanja i novog zapošljavanja. Konkurs je otvoren pre nekoliko dana, a svako radno mesto finansira se sa 130.000 dinara po radnom mestu, dok se lice koje započinje sopstveni posao subvencioniše sa 160.000 dinara. U poslednja dva meseca povećan je broj nezaposlenih, te ih je trenutno oko 200.000 na teritoriji čitave Vojvodine.

Počeo program aktivne politike zapošljavanja AP VojvodineIz pokrajinskog budžeta izdvojeno je 126 miliona dinara koji će, udruženi sa sredstvima pojedinačnih opština i gradova AP Vojvodine, biti uloženi u programe zapošljavanja za javne radove i pripravnike, izjavio je danas pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Miroslav Vasin.

U ovu svrhu, lokalne samouprave izdvojile su 205 miliona dinara, koje će, uz pokrajinska sredstva, već tokom marta raspoređivati prema svojim potrebama.

Uz ove mere zapošljavanja, Sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova izdvojio je i 190 miliona dinara za programe samozapošljavanja i novog zapošljavanja.

Konkurs je otvoren pre nekoliko dana, a svako radno mesto finansira se sa 130.000 dinara po radnom mestu, dok se lice koje započinje sopstveni posao subvencioniše sa 160.000 dinara.

"Suočili smo se s činjenicom da nam preti ekonomska kriza, poput one iz 2009. godine. Danas su još teži uslovi nego tada, jer imamo veći manjak u budžetu. Očekujem da ćemo, udruženim sredstvima sa lokalnim samoupravama, zaposliti između 1.500 i 2.000 ljudi, dok će, kroz mere samozapošljavanja i novog zapošljavanja, biti zaposleno oko 2.000 ljudi", naveo je Vasin.

On je dodao da je poslednja dva meseca povećan broj nezaposlenih, te ih je trenutno oko 200.000 na teritoriji čitave Vojvodine.

Po njegovim procenama, ukoliko se ponovi ekonomska kriza iz 2009. godine, nezaposlenost će porasti na 10 do 15 posto, što bi se, kroz rebalans budzeta, moglo svesti na 5 do 10 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik